“Absolutely thrilling, terrifying and mesmerizing.”
Variety

 

 

The Alpinist

Marc-André Leclerc is een alpinist, een bergbeklimmer op rotsen, sneeuw en ijs. Op afgelegen berghellingen maakt de vrijgevochten 23-jarige de meest gewaagde solo-beklimmingen. En toch trekt hij weinig aandacht. Marc-André klimt alleen, ver weg van de schijnwerpers, zonder camera’s, zonder touw en zonder ruimte voor fouten. Beroemde klimmers staan versteld van zijn prestaties.

In een clip aan het begin van de spannende, en aangrijpende documentaire THE ALPINIST antwoordt Alex Honnold (Free Solo) op de vraag wie hij het meest bewondert: “This kid, Marc-André Leclerc.” In THE ALPINIST volgt filmmaker Peter Mortimer (The Dawn Wall) de visionaire klimmer die zijn eigen passie volgt, ondanks alle mogelijke gevolgen. Dit blijkt nog niet de makkelijkste opgave. De ongrijpbare Canadese einzelgänger is publiciteitsschuw, heeft geen telefoon en praat niet graag over zijn visie op klimmen. Terwijl Peter moeite heeft om Marc-André met de camera bij te benen, worden zijn beklimmingen steeds groter en gewaagder.

En dan begint Marc-André aan een historisch avontuur in Patagonië, dat de mogelijkheden binnen het solo-klimmen voorgoed zal herdefiniëren. Deze documentaire doet je op het puntje van de stoel zitten. De onvoorstelbare prestaties van de klimmer, de duizelingwekkende beelden van het ruige berglandschap en de intieme interviews met Marc-André, zijn moeder, vriendin en vrienden maken THE ALPINIST tot een absolute must-see film. 

  • Regisseurs: Peter Mortimer, Nick Rosen
  • Producent: Frank Evers, Lauren Greenfield
  • Muziek: Jocelyn Pook
  • Productiebedrijf: Evergreen Pictures
  • Lengte: 92 minuten
  • Releasedatum: 13 januari 2022
  • Filmfestivals: Venice International Film Festival 2019, TIFF 2019, Telluride Film Festival 2019, BFI London Film Festival 2019, IDFA 2019