“A tantalizing portrait: rich, probing, mournful, romantic,
triumphant, tragic, exhilarating, and blisteringly honest”
Variety

Miles Davis: Birth of the Cool

Miles Davis (1926-1991) was een jazzcomponist, trompettist en multi-instrumentalist. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikanten van de twintigste eeuw en wordt gezien als de belichaming van wat ‘cool’ is. Filmmaker Stanley Nelson maakte een documentaire over het leven van deze legendarische artiest en brengt de kijker dichtbij zijn sound, roem en zijn intrigerende persoonlijkheid.

Aan de hand van niet eerder vertoonde archiefbeelden en foto’s, uniek studiomateriaal en interviews met onder andere Wayne Shorter, Quincy Jones, Juliette Gréco, Carlos Santana, Marcus Miller en Herbie Hancock laat de film zien wat een vernieuwer en visionair Miles Davis was. Hij introduceerde nieuwe muziekstromingen en was een bruggenbouwer tussen verschillende generaties. Van bebop tot cool jazz, funk en jazz fusion tot rock ’n roll en zelfs hiphop, muzikale invloeden uit India of Flamenco, alles in het leven van Miles Davis draaide om muziek. Hij wilde grenzen overschrijden en leven op zijn eigen voorwaarden. Het maakte hem een ​​ster en leverde ook dieptepunten op.

Davis was moeilijk om mee te leven, vooral voor de mensen die het meest van hem hielden. Keer op keer, in de muziek en in het dagelijkse leven, brak Miles met conventies en als hij het gevoel kreeg dat zijn eigen werk een nieuwe conventie vertegenwoordigde, veranderde hij het weer. Miles’ improvisatietalent, zijn stoutmoedige minachting voor traditie, zijn heldere visie, zijn meedogenloze gedrevenheid en constante honger naar nieuwe ervaringen, inspireerden medemuzikanten die hij ook de ruimte gaf om hun eigen talent en identiteit te ontwikkelen. Een cultureel icoon voor meerdere generaties luisteraars.

Miles Davis: Birth of the Cool ging in première op Sundance 2019 en is een fascinerend portret dat de legende van Davis nóg verder tot leven brengt.

  • Regisseur: Stanley Nelson
  • Producent: Nicole London, Stanley Nelson
  • Productiemaatschappij: Firelight Media, American Masters Pictures
  • Lengte: 115 minutes
  • Release datum: 12 september 2019
  • Wereldpremière: Sundance Film Festival 2019